12 Gitargrep alle burde kunne!

Dine 12 første gitargrep

Gitargrep er ulike måter å plassere fingrene på for å frembringe akkorder på gitaren. Akkorder er samklanger av tre eller flere toner. 

I vestlig musikkteori tar vi utgangspunkt i at de mest ukompliserte akkordene er satt sammen av den første, tredje, og femte tonen i en tonerekke. Selv om flere gitargrep tar i bruk alle seks strengene på gitaren, er det bare tre (fire i 7’er-akkordene) toner som klinger samtidig, men i ulike oktaver. Det er den nederste tonen i tonerekka som bestemmer hva akkorden heter. For eksempel i akkorden Am, er det tonen A som er den nederste/dypeste tonen.

Det er gøy med musikkteori, men man trenger absolutt ikke kunne alt for å spille gitar. I denne oversikten finner du 12 gitargrep alle burde kunne, og som pleier å være de første man lærer. Kan man disse, kan man spille veldig mange sanger!

Em

E-moll
E moll

E

E-dur
E dur gitargrep

Am

A moll gitargrep
A moll

C

C dur
C-dur gitargrep

A

A dur
A dur

G

G dur
G dur

D

D-dur
D dur

Dm

D-moll
D moll

E7

E7
E7

D7

D7
D7

A7

A7
A7

C7

C7
C7

Unngå uvaner!

Den beste måten å lære seg gitargrep på, er ved å spille sanger! Øv på å spille dine favorittsanger, fra visebøker eller fra nettet. Har man lyst til å lære seg å spille mer avanserte ting, kan det være lurt å ta gitartimer, slik at man lærer seg riktig teknikk så fort som mulig. Går man for lenge uten å få input fra en fagperson, kan man risikere å bli nødt til å bruke mye unødvendig tid og energi på å «avlære» seg uvaner.

Vi tilbyr gitartimer på Vålerenga og Øvingshotellet i Oslo.

Lære mer?

Har du lyst til å lære mer om musikkteori? Sjekk ut artikkelen om tonearter og skalaegne akkordernorskestemmer.no, og «Introduction to Chords» på Musictheory.net

Er du nybegynner og trenger å øve på å spille sanger med tre grep,  finner du en rekke sanger med grepene D, A og G  HER. 

Hvis du spiller piano, kan du sjekke ut vår guide til seks nyttige akkorder for piano HER