7 morsomme teaterleker

I denne artikkelen finner du teaterleker du kan bruke i oppvarming og for å trene gruppen i samarbeid.

7 morsomme teaterleker:

  1. Danseleken
  2. Tre ting
  3. Katt og mus
  4. Pantomimelaget
  5. Bomba går
  6. Gi en ting videre
  7. Dansedetektiv

Ingen av lekene har utstyrsbehov, unntatt Bomba går, der man trenger en liten ting (det kan være hva som helst).

Les mer om teaterleker for barn under:

1. Danseleken – navn og bevegelse

Stikkord: lære å tørre, bryte isen, lære navn, få opp pulsen

Alle står i ring. Instruktøren begynner med å si navnet sitt og sette en bevegelse til. Alle gjentar navnet og bevegelsen og fortsetter med sitt navn og bevegelse. Fortsett hele runden rundt.

2. Tre ting

Stikkord: tørre, tenke raskt

Dere kan gjerne stå i sirkel, eller så kan man gjøre den to og to. Det er mange måter å gjøre denne øvelsen på, men jo flere som er med, jo morsommere blir det. Her gjelder det å tenke raskt, og da synes jeg det fint å varme opp med assosiasjon for å trene hjernen til å tenke litt raskere.

Vi starter med å slå oss raskt på lårene samtidig som vi sier “tre ting, tre ting, tre ting”, og så starter du å si til sidemannen for eksempel: “Tre ting du aldri ville puttet i nesa”, eller “tre ting du hadde sagt til læreren din om du traff han utenfor skolen” eller “tre ting du må kle på deg hver dag”. Det som gjelder her, er å tenke raskt. Så raskt du kan. Det spiller ingen rolle om du “lyver”, så lenge du sier det du tenker på raskest mulig! Når vedkommende som har blitt spurt, har svart så sier dere igjen “tre ting, tre ting, tre ting!”, og så spør nestemann sidemannen. Hold på så lenge dere vil. 

Morsomme leker for teatergrupper

3. Katt og mus

Stikkord: konsentrasjon, samarbeid, få opp pulsen

Alle har en partner som de holder i hånda, og de beveger seg rundt i rommet. To stykker er alene, den ene katt og den andre mus. Katten forsøker som vanlig å få tak i musa. Musa kan unngå å bli fanget  ved å gripe tak i en av de to ledige hendene til et av parene. Personen ytterst i denne rekka på tre bli nå ny mus og må rømme fra katten. Når musa blir tatt, bytter katten og musa roller.

4. Pantomimelaget 

Stikkord: Kroppsspråk, samarbeid

Hva er pantomime? Denne leken er en fin introduksjon! Pantomime er skuespill med kun bevegelse, og denne er gjerne overdreven for at budskapet skal bli tydeligere. Del gruppen inn i lag på fire, og gi dem et kort hvor det står nedskrevet en generell aktivitet. Eks: hoppe tau, lage middag, i svømmehallen, på skolen, på stranda. De får et par minutter til å planlegge, og hver person skal gjøre noe forskjellig linket til samme oppgave. Veiled underveis. La så de ulike gruppene se hverandre og forsøke å gjette hva slags oppgave de pantomimer.

5. Bomba går

Stikkord: oppvarming, konsentrasjon, samarbeid

Utstyr: En ball, sko, godteri eller lignende som kan være bomba (det kan være hva som helst)

Fin som oppvarming, og en morsom lek som skaper mye spenning og latter. Vi skal stå i en sirkel, og en skal sitte i midten. Den som sitter i midten får ikke se, men er den som bestemmer hvor bomba går til en hver tid. Han/Hun starter med å si: “Bomba går!”, som betyr at bomba skal starte med å gå rundt i ringen. 

Dere skal GI bomba til hverandre. Under denne leken er det aldri lov til å kaste. De som kaster bomba blir diskvalifisert. Deretter kan den i midten si: “Bomba snur!”, som betyr at bomba bytter vei. Det kan den i midten si så mange ganger han/hun vil, før han/hun roper: “BOMBA SPRENGER!”, og da sprenger bomba på den som holder den. Den som holder den må da sette seg ned med beina utstrakt, slik at de som står ved siden av må hoppe over beina til den som sitter for å gi bomba videre til sidemannen. Dette blir etter hvert enda vanskeligere og enda morsommere for hver person som blir tatt.

6. Gi en gjenstand videre

Stikkord: reaksjon, oppfinnsomhet

Deltagerne står i en ring med ansiktet inn i ringen. Instruktøren begynner med en gjenstand i hånda, for eks en kulepenn, linjal, ball etc. Gjenstanden sendes videre til neste som om det var noe annet. Instruktøren sier hva det er, eks: «Dette er en død fisk» og overlevere denne som om det var det. Sidemannen mottar «den døde fisken» og må vise hvordan det er å ta i mot den med kroppen sin. Gå hele runden rundt. Eks til ting som kan gis rundt: en rose, en baby, en edderkopp, et garnnøste.

7. Dansedetektiv

Stikkord: samarbeid, bevegelse, sansetrening

En går ut, de andre setter seg i en sirkel og en begynner med en bevegelse. Når det har blitt organisk, roper man inn den som er ute. Den skal gjette hvem det er som leder bevegelsen.

Likte du vår samling med teaterleker?

Vi bruker disse teaterlekene og mange flere på vårt musikkteatertilbud. I tillegg synger og danser vi, og hver vår fremfører vi en musikal. Har du lyst til å bli med på musikkteater? Oslo Kulturfabrikk har undervisning flere steder i Oslo: På Vålerenga skole, Grefsen skole, Smestad skole og Hasle skole. Velkommen til oss!

Denne samlingen med teaterleker er laget av instruktør for musikkteater Regine Døsen Kristoffersen.

Regine Døsen Kristoffersen har drevet med teater og musikk siden hun var 5 år. Hun har erfaring som dramapedagog for den kulturelle skolesekken, Norsk folkemuseum og som instruktør for Drama-o-Rama. Videre har hun hatt regi for teatergruppa knyttet til foreningen «Inkludering Norge» hvor hun også var manusforfatter.

https://www.instagram.com/reginedosen